niedziela, 24 czerwca 2012

Jak odżywiać się w ciąży?

Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników środowiskowych i przebytych chorób -szczególnie zakaźnych.
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem. 



Kobieta często nie wie  jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.
 Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić 2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o 10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia ( produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory,  mięso i ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do  spożycia  do  najmniejszej.
Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:
- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka -ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800 mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub jogurtem
- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom
-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i 500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce
-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze, chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości  u matki i niedotlenienia płodu
- ryb morskich  i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy
-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej
W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:
- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)
- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola) -wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i małej masy urodzeniowej dziecka
-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza
-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)
W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej.


Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/33387/jak-odzywiac-sie-w-ciazy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz