Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu
od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników
środowiskowych i przebytych chorób -szczególnie zakaźnych.
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem.
Kobieta często nie wie jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym
okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników
odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w
ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić
2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i
rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o
10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i
zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia (
produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, mięso i
ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do
spożycia do najmniejszej.
Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:
- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne
zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka
-ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800
mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub
jogurtem
- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom
-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i
500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce
-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze,
chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo
wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości u matki i
niedotlenienia płodu
- ryb morskich i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy
-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej
W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:
- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)
- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola)
-wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i
małej masy urodzeniowej dziecka
-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza
-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)
W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/33387/jak-odzywiac-sie-w-ciazy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz