Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu 
od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników 
środowiskowych i przebytych chorób -szczególnie zakaźnych. 
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem. 
Kobieta często nie wie  jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym 
okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników 
odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w
 ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.
 Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić
 2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i 
rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o
 10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i 
zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia ( 
produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory,  mięso i 
ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do
  spożycia  do  najmniejszej.
Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:
- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne 
zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka 
-ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800 
mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub 
jogurtem
- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom
-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i
 500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce
-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze, 
chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo 
wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości  u matki i 
niedotlenienia płodu
- ryb morskich  i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy
-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej
W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:
- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)
- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola) 
-wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i 
małej masy urodzeniowej dziecka
-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza
-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)
W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej. 
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/33387/jak-odzywiac-sie-w-ciazy
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz