Sposób odżywiania kobiet zanim zajdą w ciąże jak również podczas
jej trwania ma niesamowity wpływ nie tylko na to jak przebiega ciąża,
ale także na przyszłe zdrowie naszego bobasa. Kobiety które planują
macierzyństwo muszą więc poznać zasady właściwego odżywiania się.
Tuż przed zajściem w ciąże należy się do niej przygotować, poczynając
właściwe zmiany, najważniejsza jest właściwa dieta w ciąży i zmiana
trybu życia. Konieczne jest urozmaicanie jadłospisu i korzystanie z
dużej ilości różnych produktów odżywczych. Dla prawidłowego rozwoju
dziecka najważniejszymi produktami odżywczymi są: witaminy, kwas
foliowy, jod, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Planując ciążę powinno przede wszystkim zaopatrzyć organizm w kwas
foliowy, oraz witaminy z grupy B. Groźne są jego braki nie tylko w
czasie ciąży, ale także przed zapłodnieniem. Lekarze zbadali, że niskie
spożycie kwasu foliowego powoduje wyższe ryzyko urodzenia bobasa z wadą
układu nerwowego i zwiększone problemy w czasie ciąży.
W związku z dużym zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne,
przy powiększonym jedynie o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, może
to spowodować u kobiety w ciąży braki potrzebnych składników odżywczych.
Szczególnie groźny może być niedobór żelaza, jodu oraz witaminy E, C i
beta-karotenu. Wówczas nasz doktor może zalecić – poza racjonalnym
odżywaniem – dodatkowo suplementy diety.
Należy wspomnieć, że podczas ciąży niezdrowe są nie tylko braki
różnych składników, jak też zbyt duża ilość, szczególnie witaminy A i D.
Tworzą się one z reguły z powodu nadmiernej suplementacji (kilka o
identycznym składzie preparatów na raz). Suplementy diety najlepiej
kupować dobrej jakości o dużej dawce składników które są nam potrzebne.
Ważnym problemem przed i podczas ciąży jest także odchudzanie się.
Dieta w ciąży i na kilka miesięcy przed może spowodować że dziecko
będzie miało małą masę urodzeniową. Dietę odchudzającą należy więc
odłożyć na później, przyda się jednakże przed ciążą oczyszczanie
organizmu z toksyn.
Podczas ciąży przybieranie na wadze jest jak najbardziej prawidłowym
zjawiskiem. Jednak wzrost masy ciała w trakcie całej ciąży nie może
przekroczyć zalecanych norm. Podczas ciąży ciało kobiety potrzebuje
większej ilości energii i składników odżywczych. Bardzo powiększa się
zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, często aż o 50-100%.
Jednakże kaloryczność codziennej porcji pokarmowej musi być zwiększona
tylko o 300 kcal.
Dieta w ciąży: Podstawowe zasady: Posiłki powinno się urozmaicać. Nie
ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne
właściwości odżywcze (a jest ich około 60! Im bogatsza różnorodność
posiłków, tym bardziej zauważalne korzyści dla zdrowia. Pieczywo białe
powinno się zastąpić pieczywem ciemnym. Chleb żytni posiada ok. 3-5 razy
większa ilość składników mineralnych niż pieczywo białe, jest również
bogatszy w witaminy i błonnik.
Należy pamiętać o podwojeniu ilości żelaza w diecie. Kobieta w ciąży
powinna więc dwa razy dziennie spożywać drób lub wędlinę przede
wszystkim chude gatunki). Aby poprawić przyswajanie żelaza, należy
spożywać z każdym posiłkiem warzywa i owoce bogate w witaminy C i E. Nie
można także zapominać o rybach, są one doskonałym źródłem dobrze
przyswajalnego białka.
Zaleca się dolewanie do sałatek olejów roślinnych chociaż łyżkę
stołową dziennie. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego przebiegu ciąży. Konieczne jest
zwiększenie konsumpcji mleka i produktów mlecznych. Są one bardzo ważne
dla kobiety i dziecka, z racji tego, że posiadają w składzie wapń,
witaminy B2, B12 i pełnowartościowe białko.
Nie wolno pić alkoholu, trzeba również ograniczyć picie mocnej kawy.
Spożywanie alkoholu podczas ciąży potęguje ryzyko małej masy
urodzeniowej dziecka lub jego utraty. To samo niebezpieczeństwo stwarza
kawa. Co więcej oczyszczanie organizmu z toksyn jest podstawową rzeczą
jaką należy zrobić przed zajściem w ciąże.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/42879/jak-powinna-odzywiac-sie-matka-w-ciazy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz