Prawidłowa masa ciała sprzyja poczęciu dziecka i utrzymaniu
zdrowej, donoszonej ciąży. Otyłość występująca przed zapłodnieniem może
przyczynić się do poważnych trudności zdrowotnych przyszłej matki.
Zwiększa bowiem ryzyko cukrzycy, chorób naczyń krwionośnych oraz serca.
Okres ciąży jest oczywiście związany z regularnym przybieraniem na
wadze, ale tylko część naddanych kilogramów stanowi tkanka tłuszczowa
kobiety. Na ich sumę składa się głównie: masa płodu, masa łożyska z
błonami płodowymi, objętość płynu owodniowego, masa powiększonej macicy,
przyrost objętości krwi, masa powiększonych piersi, objętość
zatrzymanych w organizmie płynów (obrzęki wokół kostek i nóg).
Prawidłowo w ciąży można przybrać około 11–16 kg, w zależności od wagi
przed poczęciem. Optymalnie polega to na zwiększeniu masy ciała o 20%,
czyli średnio 13 kg. W pierwszym trymestrze wiele kobiet chudnie ze
względu na wymioty i mdłości, do końca drugiego trymestru powinno się
przybrać 7 kilogramów, a w trzecim 5.
Naturalnie przyszła matka powinna spożywać bardziej kaloryczne
posiłki, ale nie oznacza to, że ma jeść za dwóch. Powinna stosować dietę
opartą na zbilansowanych proporcjach produktów z unikaniem rzeczy
ciężkostrawnych, słodyczy i tłuszczów zwierzęcych. Komitet Żywienia
człowieka PAN zaleca, by od drugiego trymestru zwiększać kaloryczność
posiłków o 300 kcal, czyli dziennie spożywać około 2300–2800 kcal w
zależności od intensywności wykonywanej pracy. Przepisy dla kobiet w ciąży
powinny zawierać więcej białka wysokiej jakości biologicznej, wapnia i
żelaza. Należy także pamiętać o suplementacji kwasem foliowych, który
chroni dziecko przed wadami rozwojowymi układu nerwowego.
Kobiety otyłe mogą mieć trudności z poczęciem dziecka, a te, które
przybierały nadmiernie w ciąży są narażone na cukrzycę typu 2,
nadciśnienie indukowane ciążą, stan przed rzucawkowy i rzucawkę oraz
choroby serca. Przed rozpoczęciem starań o dziecko warto wyrównać masę
swojego ciała. Orientacji w tym temacie dodaje posłużenie się kalkulatorem BMI, czyli indeksem masy ciała. Body mass index
określa się jako stosunek masy ciała do kwadratu jego wysokości.
Światowa Organizacja Zdrowia na jego podstawie ocenia stopnie otyłości u
człowieka. Wartości mieszczące się w przedziale od 18,5 do 24,9 kg/m2
to prawidłowa masa ciała, powyżej 25 mówi się o nadwadze, a poniżej 18,5
o niedowadze. Wyniki obliczeń 30–34,9 wskazują na otyłość I stopnia,
35–39,9 II stopnia, wartość powyżej 40 kg/m2 mówi o skrajnej otyłości
III stopnia. Kobieta planująca poczęcie powinna znajdować się w normie.
Artykuł pochodzi z serwisu:
http://artelis.pl/artykuly/46216/prawidlowa-masa-ciala-w-ciazy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz